Siirry pääsisältöön

Kuu HR-kuvissa

.

HR-lyhenne tuleen englanninkielisistä sanoista Heigh Resolution, suomeksi siis korkea tai suuri erotuskyky. HR-kuville on monta määritelmää, mm Adope määrittelee kuvan HR:ksi jos painokelpoinen kuvan koko on 300 pikseliä tuumalle (ppi). Tähtiharrastajat harvoin määrittelevät kuviaan painokelpoisuuden mukaan, sillä niitä yleensä katsellaan tietokonenäytöltä tai vain mobiililaitteella. Tietokoneiden näytön resoluutio on yleensä 72 ppi, eikä mobiililaitteiden resoluutio ole juurikaan korkeampi.

Edellä kerrotusta syystä HR-määritelmä täytyy ”keksiä uudelleen”. Itse käytän määritelmää, että korkearesoluutioinen HR-kuva on sellainen, jossa ilmakehän kuvan erotuskykyä heikentävä vaikutus on saatu eliminoitua (lähes) täysin ja kuvaa voi katsella 100 % suurennuksella tietokonenäytöllä ilman, että kohina häiritsee liiaksi.

Menetelmä, kuinka näin määriteltyjä HR-kuvia tähtivalokuvauksessa voidaan saavuttaa, on pinoaminen. Olen aikaisemminkin tässä blogissa kirjoittanut pinoamisen hyvistä puolista, joten aivan uusi asia se ei ole. Näitä kuvia tehtäessä on käytetty 50 kuvaa 1 000 kuvan videosta.

Tämä kuva on osa yllä olevan puolikuun kuvan muodostamiseen käytetyistä kuvista. Infrapunaisen aallonpituuden käyttäminen tuo esille erittäin hyvin kraatterien synnyn aiheuttaneen törmäyksessä syntyneet heitteet, jotka näkyvät vaaleampina kraattereiden ympärillä.

Oheisissa Kuusta otetuissa kuvissa on käytetty myös toista menetelmää, jotta ilmakehän vaikutus saataisiin mahdollisimman vähiin. Kuva on otettu infrapunaisella aallonpituudella ja pisteenä i:n päällä on se, että kuvat on otettu päivätaivaalta, jolloin Kuun on riittävän korkealla, kuten talvella. Tosin nämä kuvat on otettu kesäkuun 11. päivänä. Kesäaikana Kuu on korkeimmillaan juuri päiväaikaan, joten ir-suodattimen käyttö lienee lähes pakollista HR-kuvien saavuttamiseksi. Ilmakehä ei säteile kovinkaan runsaasti ir-aallonpituudella, joten taivas tulee suhteellisen tummaksi ja samaan aikaan ilmakehän turbulenttisuuden vaikutus on vähäisin ir-aallonpituuksilla. Käytetyn suodattimen (Antlia IR685-ccd, ei sponsoroitu) läpäisykäyrä saavuttaa 80 % tason noin 685 nm aallonpituudella ja 96 % läpäisyn 850 nm aallonpituudella. Suodatin suodattaa pois käytännössä kaiken näkyvän valon.



Kommentit