Siirry pääsisältöön

Täysikuu

Otin tämän kuvan vain muutama tunti ennen täysikuun hetkeä.

Täysikuu kiehtoo ihmisiä, vaikka havaintojen kannalta se ei olekaan aivan parasta aikaa. Parhaimmat havainnot tehdään silloin kun auringonpaiste luo varjoja, jolloin pinnan muodot tulevat parhaiten näkyville. Toki minäkin kuvaan täysikuuta, mutta kuvaamisen tarkoitus on useinkin Kuun näennäisen koon muutosten tallentaminen kuva-arkistooni. Näistä kuvista sitten löytyy monia kuvituskuvia artikkeleihin Avaruusmagasiini-blogissani.

Tässä kuvassa on käytetty menetelmää, jota harvemmin Kuun kuvaamisessa käytetään. Kuvaan on pinottu puolensataa yksittäistä kuvaa, jotka on otettu kameran optiikkaa käyttäen. Kuvatessa käytin vain tavallista kamerajalustaa ilman seurantaa. Seurannan puuttuminen ei haitannut, koska valotusaika jäin niin lyhyeksi.

Mitä etua siten pinoamisesta saa verrattuna yhteen still-kuvaan? Pinoaminen poista kuvasta ilmakehän turbulenttisuuden aiheuttaman epäterävyyden silloinkin, kun kuvaaminen tapahtuu Kuun ollessa matalalla. Lisäksi kohina vähenee 1 ÷ neliöjuuri kuvien määrästä, joten yksityiskohtien määrä kuvissa kasvaa. Kohinan väheneminen mahdollistaa myös kehittyneiden tarkennusmenetelmien käyttämisen. Tämän kuvan viimeistelytarkennus on tehty wavelets-menetelmällä Retgistax-ohjelmassa.

Kommentit