Siirry pääsisältöön

Kuunvaiheet

 

Kuun kiertäessä maapalloa, näemme sen valaistuneen päiväpuolen ja pimeän yöpuolen osuuden muuttuvan ilta illan jälkeen. Uusikuun jälkeen Kuun alkaessa näkyä iltataivaalla valaistunut osa on kapea ”sirppi”.

Sirpin osuus kasvaa  ja tällöin puhutaankin ”kasvavasta Kuusta”. Viikon kuluttua Kuu näyttää puolikkaalta, jolloin "kasvavan puolikuun" aika. Valaistuneen osan osuus kasvaa edelle ja kun on kulunut toinen viikko, Kuu on täysi ja näemme koko meille näkyvän osan täysin valaistuneena. Tällöin puhumme ”täysikuusta”.

Täysikuun jälkeen Kuu alkaa ”vähetä”. Tämä tarkoittaa sitä, että valaistuneen osan osuus pienenee ja yöpuolen osuus kasvaa. Kun on kulunut viikko täysikuusta, Kuu näkyy meille puolikkaana, on ”vähenevän kuun puolikuu”.

Tämän jälkeen Kuu näkyy aamutaivaalla ja harva tulee kiinnittäneeksi huomiotaan siihen muutoin kuin vahingossa. Vähenevän kuun puolikuun jälkeen valaistu osa alkaa muistuttaa yhä enemmän ”sirppiä” ja vuorokautta tai paria ennen ”uusikuuta” Kuu katoa näkyvistä. Uudenkuun aikaa Kuun yöpuoli on meille näkyvällä osalla Kuuta ja ymmärrettävästi emme silloin voi nähdä Kuuta lainkaan Auringon kilolta. Yksi poikkeus on tässä kohden: auringon pimennys. Silloin voimme nähdä Kuun yöpuolen Auringon kirkkaan pinnan edessä joko osittain tai jopa kokonaan.

Oheinen kuva on ”kapenevasta sipistä”. Kuvaan on pinottu 22 kuvaa, lähinnä ilmakehän kuvaa huonontavan vaikutuksen poistamiseksi. Kuuhan on sen verran kirkas, että pinoamisella ei haeta pitkää valotusaikaa, vaan nimenomaan laatua ja terävyyttä kuvaan.

Kommentit