Siirry pääsisältöön

Tähti nimeltään Aurinko

Tähtitaivasta ajateltaessa useinkaan ei tule mieleen, että myös päivällä näkyy ainakin yksi tähti, Aurinko. Aurinko on niin lähellä (n. 150 000 000 km) että pystymme siitä erottamaan hyvin paljon yksityiskohtia. Tavallisen harrastajan havaintovälineillä on mahdollista havaita vain 1 000 km kokoisia rakenteita. Ja näitä Auringossa riittää ja ne muuttuvat jatkuvasti. Kahta täysin samanlaista Aurinkoa ei ole, sillä muutokset ovat hyvin nopeita, sitä nopeampia mitä pienemmistä muutoksista on kyse.

Hienoimpia yksityiskohtia tähtiharrastajille ovat varmasti auringonpilkut, joiden määrä, koko, muoto ja monet muut yksityiskohdat vaihtelevat hyvin paljon päivästä toiseen. Auringonpilkut ovat magneettikentän aikaansaamia ilmiöitä ja niiden määrä kuvastaa myös Auringon aktiivisuutta: mitä enemmän on pilkkuja, sitä aktiivisempi Aurinko on. Aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa ja siihen liittyy myös globaalin magneettikentän noin 22 vuoden jaksollisuus. Magneettikentän suunta vaihtuu noin 11 vuoden jaksoissa.

Tätä kirjoittaessani Auringon aktiivisuus ja samalla auringonpilkkujen määrä on kasvussa. Näin ollen odotettavissa on mielenkiitoisia vuosia niin valokuvaajalle kuin muutoinkin Aurinkoa havaitseville.

Oheisessa kuvassa on näkyvissä suurehko pilkkuryhmä. Sen kooksi laskettiin noin 700/1 000 000 (700 ppm) Auringon meille näkyvän puoliskon pinta-alasta. Pilkkuryhmien koot lasketaan miljoonasosina. Se oli hyvin lähellä sitä rajaa, jonka ylitettyään pilkkuryhmä muuttuu paljain silmin näkyväksi ainakin kaikkein tarkkasilmäisimmille.

Aurinkoa ei tietystikään pidä tai saa katsella ilman asian mukaista suojausta, sillä sen kirkas valo, infrapunainen- ja ultraviolettisäteily vahingoittaa suojaamattomia silmiä hyvinkin nopeasti. Käytä aina tähän tarkoitukseen suunniteltu ja tehtyä suodatinta, omat ja hyvin epämääräiset viritykset ovat vaarallisia silmien terveydelle. Silmiin syntyvät vauriot tai jopa sokeutuminen on pysyvää, jos vahinko pääsee käymään. Ole siis hyvin huolellinen aurinkohavaintoja tehdessäsi.


Kommentit