Siirry pääsisältöön

Se ensimmäinen kohde – Kuu

Aloitteleva tähtikuvaaja suuntaa varmasti kameransa ja kaukoputkensa ensimmäiseksi Kuuhun. Hienoa, sillä Kuu on kokonainen maailma, joka pitää pinnalla mitä hienoimpia yksityiskohtia. Lisäksi kuunvaiheet luovat aina uutta havaittavaa ja valokuvattavaa. Lisäksi Kuun etäisyys ja libraatio vaihtelevat, joten uskallan väittää, että Kuun on jokaisella kuvauskerralla erilainen.

Menemättä tällä kertaa sen tarkemmin yksityiskohtiin kuukuvauksen saloihin, liitän tähän postaukseen pari valokuvaa, jotka olen ottanut kotipihaltani Nikon Coolpix P950 kameralla. Kamera sopii mainiosti Kuun valokuvaamiseen pitkä efektiivisen polttovälinsä ja optisen laatunsa ansiosta. Onpa kamerassa erityinen Kuukuvaus asetus, vaikka se tallentaakin kuvat vain jpg-formaattiin. Itse kyllä kuvaan ja tallenna kakki kuvat raw-formaattiin, jotta mahdollisimman laaja kuvien jälkikäsittely olisi mahdollista. Näidenkin kuvien alkuperäinen muoto on siis raw-formaatti.

Kuuta kuvatessa voi myös käyttää kuvien pinoamista, kuten tähtikuvauksessa yleensäkin. Pinoamisen ensisijainen tarkoitus tähtikuvauksessa on poistaa kohinaa ja lisätä valotusaikaa. Kuu on kuitenkin niin kirkas, että valotusajan lisääminen on tarpeetonta ja kohinakin pysyttelee yleensä riittävän matalalla tasolla, jollei aivan suurimpia kameran herkkyyksiä ole käytössä. Pinoamisella kuitenkin saadaan ilmakehän aiheuttamat häiriöt ja epätarkkuudet kuvissa vähenemään ja jopa poistumaan kokonaan. Tästä syystä pinoan aina vähintään muutaman kymmenen kuvaa, olipa kohteena sitten Kuu, Aurinko tai mikä muu tähtitaivaan kohde tahansa.

  

Kommentit