Siirry pääsisältöön

Aurinko kapeakaistaisesti: CaK

Nykyisin tähtiharrastajille on tarjolla monia erilaisia kapeakaistaisia suodattimia ja niitä käyttäviä laitteita. Näistä mainitsen esimerkiksi CaK-lisälaiteeen, jolla voi valokuvata Aurinkoa lähiultraviolettivalossa. Sen läpäisemä aallonpituus on 393,4 nm ja kaistanleveys vähemmän kuin 0,24 nm. Lyhenne nm tarkoittaa nanometriä ja yksi nm on miljardisosa metriä.

Käytetty aallonpituus on sen verran lyhyt, että ihminen ei sitä pysty näkemään, joten lisälaitetta voi käyttää ainoastaan valokuvaamiseen. Jos visuaalisesti yrittää havaita sillä, näkyy korkeintaan jotain siniviolettia himmeää valoa, mutta näkyvää kuvaa siitä ei synny.

CaK-lisälaiteella saa näkyviin Auringosta aktiiviset alueet pilkkuineen. Tämä on erityisen mielenkiintoista silloin kun aktiivinen alue, jossa ei vielä ole pilkkuja, voimistuu nopeasti. Tällöin voi odottaa suurella todennäköisyydellä uusien pilkkujen ilmaantumisen. Vastaavasti aktiivisen alueen himmeneminen tai alueen pieneneminen, vaikka edelleen olisikin pilkkuja näkyvissä, ennakoi niiden rappeutumista ja katoamista lähiaikoina. Niinpä havaitsijan pitäisikin kiinnittää huomionsa myös pilkuttomiin aktiivisiin alueisiin.

Tässä olevat kuvat on otettu mv-ccd-kameralla, jonka videosta kuvat on pinottu ja jälkikäsittelyssä värjätty.


Kommentit