Siirry pääsisältöön

Tähtivalokuvauksesta, niin helppoa ja niin vaikeaa

Tässä blogissa esittelen joitakin ottamiani tähtivalokuvia, joita olen vuosien varrella ottanut. Suurin osa kuvistani on Auringosta ja Kuusta, mutta jokunen muunlainenkin kuva on joukkoon päässyt. Tarkoituksenani on esitellä kuvattavat kohteet ja hieman kertoa siitä, miten kuvat ovat syntyneet.

En pidä itseäni mitenkään loistavana kuvaajana tai todellisena asiantuntijana, mutta kuvia voi ottaa kuka tahansa. Jospa sinäkin, hyvä lukijani, innostut esimerkistäni kuvaamaan tähtitaivaan hienoja kohteita. Siihen kuluu aikaa ja "tupakkia" mutta toivottavasti tulokset ovat myös ennenpitkään  tyydyttäviä ja jotakin antavia.

Orionin sumu M42 on tähtiharrastajien yleisimmin valokuvaama sumu. Näin siksi, että sen laaja, kirkas ja näyttävän näköinen.

Näennäisestä helppoudestaan huolimatta, sumun onnistunut valokuvaaminen edellyttää jonkinasteista tietoa tähtivalokuvaamisesta, laitteiden hallintaa ja kuvankäsittelytaitoa. 

Oheinen kuva on otettu suurella kaukoputkella (Ø 500 mm) joten älä odota pääseväsi aivan samaan lopputulokseen ainakaan ensikerralla. Lisäksi kuva on koottu useammasta erillisestä valotuksesta, joita on säädetty erikseen ja yhdistetty HDR-menetelmällä kuvankäsittelyssä.

Vaikka ensikerta tähtivalokuvauksessa ei tuottaisikaan sitä toivottua tulosta, niin harrastusta sitkeästi jatkamalla, harjoittelemalla ja taitojesi kartuttamalla voit päästä tavoitteeseesi. Sitten kun epäonnistumisia on jo jonoksi asti, niin se tapahtuu ja kuvistasi yhä suurempaa osaa voi pitää onnistuneena. Onnistut ottamaan ja tekemään sen elämäsi kuvan.

Tervetuloa kiehtovan harrastuksen pariin.

Kari A. Kuure

Kommentit