Siirry pääsisältöön

Orionin sumu M42 – NGC 1976

Sumu M42 sijaitsee Orionin tähdistössä, ns. Väinämöisen viikkateen varressa tai Orionin miekassa. Sumu on sen verran kirkas, että se näkyy paljain silmin hieman utumaisena, tähteä muistuttaen.

Orionin sumu on tähtiensyntymisalue, jossa on runsaasti nuoria kirkkaita tähti, joiden ympärillä on planetaarisia sumuja. Sumulle tyypillisen ulkonäon antaa punaisena hehkuva ionisoitunut vetykaasu ja kirkkaiden tähtien valoa heijastavia pölyjä ja etenkin sumun pohjoisosassa myös pimeä sumu.

Orionin sumu sijaitsee 1 350 valovuoden etäisyydellä ja on näin lähin tähtiensyntymisalue. Sen iäksi on määritetty noin 100 000 vuotta. Osa siinä syntyneistä tähdistä on suuri ja hyvin kuumia, jotka säteilevät voimakkaasti uv-valoa. Tämä uv-valo ionisoi sumun vetyä, joka puolestaan antaa sumulle sen tunnetun ulkonäön.

Sumun keskellä on kirkas neljän tähden muodostama ryhmä, jota kutsutaan trapetsiksi. Sen tähdet ovat kirkkaita O- ja B-spektriluokan tähtiä ja näin ollen hyvin kirkkaita. Tämä tuottaakin vaikeuksia sumun kuvaajille, sillä Trapetsin alue helposti ylivalottuu jo siinä vaiheessa, kun muusta sumusta on vasta hyvin vähän tallentunut kameran kuvasensorille. Niinpä kuvaajat joutuvat turvautumaan nykyaikaiseen tekniikkaan saadakseen kuvassa näkymään kaikki yksityiskohdat. Näin on tässäkin kuvassa menetelty.

Kuvan pohjana on käytetty Slooh-observatorion etäohjattavaa Chilen teleskooppi 2 ottamaa mustavalkoista ja värillistä kuvaa. Musta valkoiseen kuvaan on yhdistetty Tampereen Ursan observatoriossa vuonna 2006 ottamani 30 sekunnin kuva Trapetsin alueesta. 

Tämän menetelmän etu on, että myös pohjakuvassa ylivalottunet kohdat saavat sävyjä vähemmän tai tässä tapauksessa oikein valottuneesta kuvasta. Menetelmässä sinällään ei ole mitään epäilyttävää eikä se ole kuvien vääristelyä. Näin joudutaan menettelemään hyvin monissa tähtikuvissa esimerkiksi kapeakaistaisessa valokuvaamisessa.

Mustavalkokuvien säädön jälkeen tarvitaan vielä värit. Ne saadaan siis värillisestä kuvasta, joka kohdistetaan ja pinotaan mustavalkoisen kuvan kanssa. Hieman lisää säätöä ja lopullinen kuva on valmis.


Kommentit